VEST PO VEST

J A V N A   P R E Z E N T A C I J A

Urbanističkog projekta: POSLOVNO-TURISTIČKI KOMPLEKS
nalokaciji k.p.br. 3407 KO Kuršumlija


KURŠUMLIJA, 14. Marta - JAVNA PREZENTACIJA Urbanističkog projektaposlovno-turističkogkompleksa na lokaciji k.p.br. 3407 KO Kuršumlija,investitora: ''METALAC COMPANY'' DOO izKuršumlije,održavaseu perioduod14. do20. marta2019. godine.

Materijal za javnu prezentaciju urbanističkog projekta koji je izradio: IVEKS PLUS DOO iz Babušnice,dostupanje u navedenom periodu na oglasnoj tabli u prizemlju zgradeOpštineKuršumlija, kao i na sajtu Opštine Kuršumlija: www.kursumlija.org.

Zainteresovanim licima obaveštenja o urbanističko arhitektonskom rešenju urbanističkog projekta davaće odgovorni urbanista: dipl.inž.arh. Ivan Đorđević,putem telefona broj: 063 640039 ilina e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., u periodu održavanja javne prezentacije u vremenuod 10 00-15 00časova .

Svaza interesovana lica mogu da dostave svoje primedbe i sugestije Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj u pisanom obliku putem pošte ili na pisarnici Opštine Kuršumlija, ul. Proleterskih brigada bb, 18430 Kuršumlija, zaključno sa20.03.2019.godine.
U toku javne prezentacije zainteresovanim fizičkim i pravnim licima koja vrše uvid u urbanistički projekat potrebna stručna pomoć biće pružena u Odeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj Opštinske uprave Kuršumlija, kancelarija broj 25, lično ili putem telefona 027/381-402, lokal 124, svakog radnog dana od 1000-1500 časova.

ŠEF ODELjENjA ZA PRIVREDU I LER
Snežana Radović, dipl. ecc

 

SNS ZENE 2

KURŠUMLIJA, 24. Januara  -  Opštinski odbori Srpske napredne stranke u Kuršumliji održali su danas konferencije za novinare na kojoj su osudili govor mržnje, brutalne uvrede, ponižavanje žena od strane predstavnika opozicije.

‘’ Žene na poslu, na ulici, društvenoodgovornim funkcijama,na  društvenim mrežama ne smeju biti izložene gnusnim uvredama i napadima. Nećemo Srbiju u kojoj žene nazivaju kurvama, najstrašnije vređaju i omalovažavaju.Samo zato što svoj posao rade vredno, odgovorno i  predano.  Samo zato što misle drugačije!

Želimo da ovo nasilje koje već izvesno vreme iznose predstavnici  opozicije Đilasovog, Jeremićevog i Obradovićevog saveza,  prestane! Oni govore jezikom mržnje,upućujući najstrašnije uvrede, prete silovanjem i linčom žena. NJima je to u redu ali samo iz jednog razloga, zato što te žene podržavaju Aleksandra Vučića.

Žene u Kuršumliji, u Nišu, Kruševcu, Beogradu, žene u Srbiji ne smeju  biti žrtve nasilja.

Ne dozvolimo da se ovakve pretnje tolerišu više, Srbija je moderna i pristojna zemlja, koja omogućava svim građanima da žive u miru i dostojanstvu, poručile su žene-članice SNS-a iz Kuršumlije

stub

KURŠUMLIJA, 18. Februara   - U selu Visoka kod Kuršumlije, na površini zemlje nađen je kameni stub, visok oko 80 centimetara, oslikan s više od trideset znakova i, po tumačenju arheologa na terenu, jedinstven je u Srbiji.

Stub je oslikan sa svih strana urezanim simbolima, krstovima s trouglastim krajevima, slikama životinja, četvorolisnom rozetom, kao i figurom čoveka koji drži luk i strelu ili štit.

- Ovakvi znakovi pojavljuju se i u poznom srednjem veku, na nadgrobnim spomenicima, ali pojedinačno, a ne ovako grupisano. Neobično je to što se ornamenti nalaze sa svih strana. Još sa sigurnošću ne možemo reći šta zapravo ovaj kameni stub predstavlja. Može da predstavlja scene iz svakodnevnog života, to mogu biti dvorske scene ili scene vezane za kult mrtvih i život nakon smrti - kazala je za Betu kustos Narodnog muzeja u Beogradu Emina Zečević.

Ona je rekla da se radi o otkriću značajnom za buduća arheološka istraživanja i za arheološku nauku u Srbiji. Stub je nađen na površini zemlje pored magistralnog puta Niš- Priština, a arheolozi pretpostavljaju da je bio usađen u zemlju.

U okolini stuba su veliki kameni stubovi i ploče, za koje se pretpostavlja da mogu biti nadgrobne. Arheolog Julka Kuzmanović Cvetković iz Narodnog Muzeja Toplice u Prokuplju rekla je da pretpostavlja da se radi o verskom objektu, i da arheolozi pretpostavljaju da je pod zemljom značajan antički objekat.

- Komadi antičke opeke, delovi krovnog pokrivača, maltera i drugog materijala, pokazuju da je ispod značajniji antički objekat nad kojim je nazidano crkvište. Sigurni smo da duž ovog puta postoje važni rimski objekti - kaže je Juka.

Tim arheologa iz Prokuplja i Beograda na teritoriji opštine Kuršumlija sprovodi projekat "Arheološko nasledje Kuršumlije" koji finansiraju Ministarstvo kulture Srbije, Opština Kuršumlija i Turističko preduzeće Planinka.

Okolina Kuršumlije nikada do sada nije bila arheološki istražena. Arheolog Julka Kuzmanović Cvetković kaže da je teritorija te opštine veoma bogata arheološkim nasledjem, naročito iz rimskog i srednjovekovnog doba. Tim arheologa će u narednih mesec dana popisti sve potencijalno značajne arheološke lokalitete, nakon čega se, na pojedinim lokacijama, planiraju arheološka iskopavanja.

oslobodjenje

KURŠUMLIJA, 11. Januara U petak, 19. januara, sa početkom u 11 časova, polaganjem venaca na spomenik oslobodiocima Kuršumlije, u gradskom parku, obeležiće se Dan oslobođenja Kuršumlije od Turaka.

Turistička organizacija opštine Kuršumlija poziva građane da u što većem broju svojim prisustvom uveličaju navedene događaje.

će biti darivan Časnim krstom i novčanom nagradom od 10.000 dinara, nagrada za drugo mesto je 8.000 dinara, a treće mesto 5.000 dinara.

Prijavljivanje za plivanje za Bogojavljenski krst je do 18. januara, u kancelariji Turističke organizacije opštine Kuršumlija, ulica Palih boraca 15, ili na tel.027- 380 963. Prijavljeni kandidati prolaze obavezni lekarski pregled.

KURŠUMLIJA, 11. Februara  -Ministarstvo turizma Republike Srbije dodelilo je Turističkoj organizaciji opštine Kuršumlija sedam miliona dinara za realizaciju projekta izrade i postavljanja saobraćajno-turističke signalizacije.

Projekat obuhvata postavljanje turističke signalizacije na državnim i regionalnim putevima.

čime se stvaraju odlični uslovi za kružna turistička putovanja do turističkih atrakcija opštine Kuršumlija iz pravca Bugarske, Makedonije, iz pravca severa Srbije i iz pravca zapada preko Kopaonika, rekla je Jasmina Savić direktor Turističke organizacije opštine Kuršumlija.

   Lokacije na kojima će biti postavljena turistička signalizacija: raskrsnice od autoputa petlja Pojate, Ćićevac, Brus, Brzeće, Kuršumlija-Trećak, Merćez, Kuršumlija, Kastrat, Rudare, Zebice-Đavolja Varoš-Đake-Gajtan-Ivan Kula, Merdare, Kuršumlijska Banja, Beloljin, Blace, Prokuplje, autoput petlja Merošina.

Realizacija ovog projekta predviđena je u periodu od marta do juna meseca ove godine, a za sledeću godinu u pripremi je projekat za nastavak postavljanja detaljne saobraćajno – turističke signalizacije na samoj teritoriji opštine Kuršumlija i do svih lokacija od značaja za turiste.

krst

KURŠUMLIJA, 9. Januara – Tradicionalno plivanje za Bogojavljenski krst održaće se na gradskom bazenu 19. januara. Plivanje organizuje Turistička organizacija opštine Kuršumlija.

Manifestacija se održava po deseti put, a obezbeđene su i vredne nagrade. Pobednik će biti darivan Časnim krstom i novčanom nagradom od 10.000 dinara, nagrada za drugo mesto je 8.000 dinara, a treće mesto 5.000 dinara.

Prijavljivanje za plivanje za Bogojavljenski krst je do 18. januara, u kancelariji Turističke organizacije opštine Kuršumlija, ulica Palih boraca 15, ili na tel.027- 380 963. Prijavljeni kandidati prolaze obavezni lekarski pregled.

 
 IZVOR 4
 
 
 
 

Ko je na kraju...

Ko je na mreži: 41 gostiju i nema prijavljenih članova

Pretraži sajt

                                                    logo turisticka