sv mikolaKURŠUMLIJA, 8.februara  2018.

   U Kuršumliji se nalaze crkva Sv. Nikole i crkva presvete Bogorodice.Crkva Sv. Nikolenajstarija je zadužbina Stefana Nemanje, koju je on podigao u periodu od 1159. do 1166. godine. Stil gradnje crkve prikazuje vizantijske i romaničke elemente, što predstavlja najavu raškog stila u arhitekturi. Crkva je danas obnovljena, a manastirski kompleks je od 1979. godine pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značaja.

 

    Crkva presvete Bogorodice, takođe, je zadužbina Stefana Nemanje, podignuta u isto vreme kada i crkva Sv. Nikole. Ova građevina je jednobrodna sa osnovom trikonhosa i kamenim ikonostasom, danas je u ruševinama, a od 1979. godine stavljena je pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značaja.

 

    Kuršumlija je poznata po tzv. prirodnom fenomenu Đavolja varoš.Đavolja varošpoznata je po zemljanim kulama na čijim se vrhovima nalaze kamene kape, tj. blokovi. Ovi kameni stubovi nastali su delovanjem erozije na zemljište sastavljenog od rastresitog, ali čvrstog materijala na kome se nalazi kamenje veće veličine. Varoš čine 202 kamene figure koje su visoke od dva do petnaest metara, a široke od pola do tri metra. Ovaj fenomen jedinstven je u Srbiji i vrlo redak u svetu. Za ovaj lokalitet vezuje se legenda, koja govori o tome da su ovi kameni stubovi ustvari okamenjeni svatovi, koje je božija sila dovela u to stanje, jer su rešili da venčaju brata i sestru. Kako se to ne bi dogodilo, okamenjeni su i služe za nauk da nijedan greh neće proći nekažnjeno. Đavolja varoš stavljena je pod zaštitu 1959. godine, a 1995. proglašena je za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljena je u prvu kategoriju zaštite.

 

    Pored ovih kula, nalaze se dva izvora kisele vode, poznati po tome što su retki u svetu i koriste se u svrhe banjskog lečenja. Jedan izvor jeĐavolja voda,hladan i vrlo kiseli izvor sa visokom mineralizacijom, a drugi jeCrveno vrelosa nižom mineralizacijom.

 

   S obzirom na to da su Nemanjići na ovim prostorima začeli srpsku duhovnost, podižući hramove, normalno je da su skoro u svakom od naselja oblasti Kosanice i Gornje Toplice, postojale ili postoje svetinje. Poznavaoci srednjovekovnih prilika, ovu oblast, kao nerazdvojnu celinu, nazivajuKosaničkom Svetom GoromiliKosaničkimAtosom, jer ima toliko svetinja kao na Svetoj Gori.

(superodmor.rs)

 

 
 IZVOR 4
 
 
 
 

Ko je na kraju...

Ko je na mreži: 28 gostiju i nema prijavljenih članova

Pretraži sajt

                                                    logo turisticka