vitezi

Kuršumlija, 28. Oktobra – U porti manastira Svetog Nikole u Kuršumliji danas je održana proslava povodom obeležavanja 850 godina od podizanja prvih Nemanjinih zadužbina, mesto gde su udareni temelji srpskoj državnosti, identitetu i kulturi.  Veliki srpski jubilej započeo je  Svetom  arhijereskom liturgijom, kojom je načelstvovao preosvećeni vladika niški Arsenije uz sasluženje jereja i bogoslova. Zatim je usledilo svečano otvaranje, viteški defile i borbe, kulturno-umetnički program, predstava, radionice, likovna kolonija a za kraj je predviđen koncert Biljane Krstić i Bistrik orkestra.

-Mi imamo slobodu da biramo kojim ćemo putem ići, onim pravim ili onim drugim koji vodi u propast i koji će nas odvojiti od istine i od Boga. Hrist nam je darivao večni život, i život po jevanđelju. Tako i ove Nemanjine zadužbine građene su u slavu Božiju i one nas opominju da živimo jevanđeljski, i ugledamo se na njega. Ko je naš bližnji? Nisu samo uži članovi porodice, već svaki čovek i onaj težak i siromah, kome trebamo pomoći-kazao je u besedi vladika niški Arsenije.

Zamenik predsednika opštine Kuršumlija Nebojša Jović je naglasio da su Nemanjine zadužbine sagrađene pre osam i po vekova, da su blistale u sjaju ali i da su rušene i paljene. Početkom prošlog veka počelo se sa prvim radovima na iskopavanju i istraživanju lokaliteta  a sada se intenzivno radi na obnovi manastira u cilju potpune obnove.

Nakon Liturgije i svečanog otvaranja, usledio je defile viteških trupa “Beli orlovi” i “Red Zmaja”, zatim u duhu tradicije KUD “Bata Lačković” sa spletom igara, srednjovekovna predstava “Nemanjići” u režiji profesorice Milije Jevremović. Posetioci su bili u prilici da posmatraju viteške borbe, dečiji program: mala škola mačevanja, streličarstvo, radionice slikarstva, likovna kolonija Bele Crkve. Centralnu proslavu upotpunile su Kuršumličanke sa svojim rukotvorinama.  Biljana Lazić, predstavila je ručne radove koje je nasledila od svoje bake i majke i svoje, koje radi čuvajući tradiciju. Takođe, Mirjana Radosavljević je predstavila svoje ručno rađene mantile, ogrtače, koji su spoj tradicionalnog i urbanog a koje je predstavljala na izložbama po Srbiji.

Manifestaciji je prisustvovao veliki broj građana i gostiju �,

 

 
 IZVOR 4
 
 
 
 

Ko je na kraju...

Ko je na mreži: 16 gostiju i nema prijavljenih članova

Pretraži sajt

                                                    logo turisticka