brankova kulabrankova kula 1

KURŠUMLIJA,6. Decembra  - Ogromni zid, sastavljen od horizontalnih kamenih kolona, koji je pre nkoliko godina otkriven kod kuršumlijskog sela Rudare, star je 65 miliona godina, a reč je o prirodnom fenomenu vulkanskog porekla, mišljenje jegeologa Dušana Mijovića.

U pitanju su horizontalne kamene kolone u dužini od oko 100 metara I visine oko 10 metara.Ovaj fenomen je, prema geološkim istraživanjima, posledica erupcije mega vulkana.


Mijović smatra da je  reč o impozantnom otkriću, jedinstvenom u Srbiji. Rezultati istraživanja, od pre nekolikogodina, su pokazali da su u pitanju bazaltni blokovi, pravilno poređani jedni na druge, prirodni fenomen vulkanskog porekla.

"Proces nastanka ovog fenomena je relativno jednostavan, magma koja se utiskuje i izađe na površinu, pod uticajem različite temperature, kristališe se i dobili smo lučenje koje je pentagonalnog, odnosno heksagonalnog preseka i to su u stvari ti bazaltni stubovi", kaže  Mijović. Istovremeno, on je kazao da će lokacija, pored razvoja turizma, doprineti i naučnim istraživanjima.

"To je jedinstvena pojava u Srbiji. Bazaltni stubovi predstavljaju deo geo-nasleđa na osnovu koga možemo dalje da rekonstruišemo kako se razvijala zemljina kora na teritoriji Srbije", smatra Mijović.

Geolog je dodao da takvih pojava, kao što je ova u Kuršumliji, bazaltni stubovi gotovo savršenog oblika, malo ima u svetu, a da je najpoznatija u Češkoj, u oblasti Bohemija i da je zaštićena od UNESCO-a. Na tom lokalitetu se pojavljuju isti bazalt

 
 IZVOR 4
 
 
 
 

Ko je na kraju...

Ko je na mreži: 55 gostiju i nema prijavljenih članova

Pretraži sajt

                                                    logo turisticka