ivan kula

KURŠUMLIJA,10. Decembra  -  Ivan kula je utvrđenje koje se nalazi na planini Radan, kod Kuršumlije.
Grad je sagrađen na vrhu vulkanske kupe koja je zaravnjena i strmo zasečenih padina. Ruinirana donžon kula, pravougaone osnove, sa zidovima debelim preko 1.5 m i sačuvana do visine od 14,5 m, stoji na rimskim temeljima čiji su zidovi izgrađeni od grubo sečenih blokova peščara i opeke povezivanih negašenim krečom. Na severnoj strani se na kulu naslanja neka srednjovekovna građevina razorena do temelja. Ova zaravan sa svih strana je strmo zasečena i danas predstavlja izvanredan vidikovac. Same građevine nisu do sada dovoljno istražene.
   Narodna pesma vezuje Ivanovu kulu za toplićkog junaka u boju na Kosovu, Kosančić Ivana. Iz ovog utvrđenja, na zaravni spod kule, su Ivan Kosančić i Milan Toplica, vojskom iz gornje i donje Toplice, prešavši kroz jugozapadne klance Trpeza (visoravan na Radan planini) i Trna, otišli u Kosovski bitku u dolini Laba 1389.godine. Zajedno sa svojim pobratimima, Milan Toplicom i Milošem Obilićem pripadao je viteškom redu - Zmaj. Narodna tradicija će ulogu topličke vlastele u Kosovskom boju podići do neslućenih visina. U narodnom predanju srećemo Jug Bogdana i njegovih devet sinova kao gospodare Prokuplja, Milana Toplicu kao gospodara Srednje Toplice a Ivana Kosančića kao gospodara Gornje Toplice i Kosanice.
Ispod kule, po brežuljcima, nalazi se selo sa istim imenom – Ivan Kula, a dalje pored puta, nalazi se malo selo Vuča. Legenda kazuje da su iz dvorca Ivanovog Turci ugrabili njegovu sestru Janu i vukli je sve do ovoga mesta. Ovde je ona izdahnula, pa je tu i crkvište.
  Po arnautskom predanju, na Ivan Kuli je bila rezidencija moćnog Ivan-bega, koga je sultan Bajazit posle Kosovske bitke postavio za gospodara Kosanice. On je celu dolinu zasadio divnim orahovim drvećem.
 Krajem 2016. godine počela je sanacija Ivan kule. Radove u vrednosti od pola miliona dinara finansira opština Kuršumlija a nadzor vrši Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša. U radovima učestvuju i meštani koji pomažu majstorima.

 
 IZVOR 4
 
 
 
 

Ko je na kraju...

Ko je na mreži: 29 gostiju i nema prijavljenih članova

Pretraži sajt

                                                    logo turisticka